Ce trebuie sa ai in vedere inainte sa construiesti o casa la munte.
Pentru fiecare din noi casa ideala arata intr-un anumit fel, iar pentru multi oameni, casa de vis se afla intr-un peisaj rural cu aer curat si o priveliste impresionanta.
In ultima perioada, mai exact in ultimul an, pandemia si statul in casa au declansat pentru tot mai multa lume aceasta dorinta de a detine o proprietate de refugiu sau chiar de a locui full time undeva mai aproape de natura.
Cu toate acestea, nu toata lumea cunoaste regulile de baza pentru constructiile rurale iar povestile cu investitii în terenuri neconstruibile si tone de bani aruncati pe constructii slab realizate nu sunt putine. Atunci când construiesti la munte sau intr-o zonă rurală există un risc masiv ca visul vietii tale sa devina un cosmar daca nu te informezi asa cum trebuie.
Am adunat, in acest articol, cateva sfaturi si trucuri practice care iti pot salva timp si bani atunci cand iti doresti acea casa care are combinatia de vedere, apa, copaci si locatie la care visezi.
Terenul perfect
Stim ca privelistea trebuie sa fie spectaculoasa, dar nu lasa acest lucru sa fie singurul factor de decizie atunci cand vrei sa cumperi un teren pentru a construi o casa la munte. Cu toate acestea, aceasta este o greseala destul de des întalnită atunci cand vorbim de astfel de constructii.
Iata ce trebuie sa ai in considerare:
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa studiezi harta topografica a zonei de constructie. Procesul de construire poate fi afectat de mediul natural al terenului. Exista un rau in apropiere, este vorba de o zona stancoasa, sunt multi copaci sau pante abrupte pe suprafata terenului? Toate acestea sunt lucruri importante care pot sa afecteze calitatea si costul constructiei tale.
Poti sa construiesti fara sa nivelezi terenul sau o sa fii nevoit sa sapi tot locul? Un arhitect iti poate spune cu siguranta daca terenul ales este potrivit pentru casa pe care vrei sa o construiesti.
Un alt aspect esential este accesul catre locatie. Trebuie sa ai in vedere cum se face accesul daca exista mai multe trasee in si in afara proprietatii?
Ai acces la utilitati publice? Trebuie sa ai în considerare faptul că este posibil sa ai nevoie de o sondă sau un sistem septic sapat, iar asta creste costul constructiei.
Planul Casei
Odata ce te-ai hotarat asupra terenului pe care o sa construiesti, urmatorul pas este sa te gandesti la planurile de constructie pentru propriul tau retreat. Este important sa ai în vedere ca la fel cum gasirea si analiza unui teren de munte este diferita la fel si planul caselor de munte trebuie sa indeplineasca anumite criterii speciale pentru zona in care sunt construite.
Aminteste-ti despre urmatoarele lucruri atunci cand începe etapa de proiectare a casei:
Daca terenul este in panta, fundatia casei trebuie să fie special construita, iar asta implica costuri suplimentare.
Planuieste in detaliu cum vrei sa arate casa ta. Un arhitect te poate ajuta sa planifici în prealabil proiectarea initiala astfel incat sa ai in considerare fiecare aspect important. In felul acesta nu risti sa ai costuri surpriza pentru diferite modificări. Atentie, modificările sunt intotdeauna mai costisitoare decat planul initial.
Nu subestima niciodata o iarna grea, la munte. Acoperisul este un factor esential atunci cand proiectati o casa intr-o zona de munte. Acoperisul tip terasa trebuie evitat in acest caz pentru a nu lasa zapada grea sa se depoziteze. Se recomanda acoperisuri cu inclinatie, care permit alunecarea zapezii.
Incearca ca gasesti o modalitate prin care sa incluzi frumusetea naturala a imprejurimilor in design-ul viitoarei tale locuinte. Construieste casa fara a taia copacii din zona, iar amplasarea casei sa adune cât mai multa lumina naturala.
Nu uita de rozatoare si insecte. La munte, in general, exista problema rozatoarelor/insectelor. Ai grija ca izolatia casei tale sa fie atat de bine realizata incat sa nu permita vizite nepoftite.
Chiar daca esti inca in primele etape si cauti locatia si terenul perfect pentru constructia casei tale, nu este niciodata prea devreme sa te gandesti la echipa de constructie. O echipa de specialisti te poate scapa de multe batai de cap si de costuri suplimentare pentru lucruri pe care singur nu le poti prevedea. Pana la urma, nu uita ca a construi o casa este un sport de echipa; echipa de baza include in general un arhitect, un constructor si un designer de interior.
Daca planuiesti sa-ti construiesti un retreat departe de aglomeratia orasului, o locuinta pasiva prefabricata te poate scapa de foarte multe griji: de la materiale de constructie rezistente la incendiu si pana la izolarea si etanseitatea casei care mentine caldura si nu lasa rozatoarele si insectele sa patrnuda.
Gandite pentru a profita din plin de lumina naturala, casele BIOBUILDS se incadreaza perfect in peisaje naturale. Vezi catalogul de case 2021.