Cum alegi dimensiunea si planul arhitectural perfect pentru noua ta casa.
Un lucru este sigur; nu este tocmai placut sa descoperi, dupa ce ai terminat de construit si te-ai mutat in noua ta casa, ca nu ai spatiul de care ai nevoie, sau din contra, ai camere pe care nu le folosesti si sunt greu de intretinut.
Decizia cu privire la dimensiunea si compartimentarea viitoarei tale case nu este una usoara. Din fericire, in acest articol vei gasi atat sfaturi utile, cat si cateva planuri care te pot ajuta sa faci alegerile potrivite.
Dimensiunea casei tale.
De regula, atunci cand se da startul la construit, preocuparea este mai mult in termeni de functionalitate decat in termeni de dimensiune, iar posibilitatea ca o casa sa fie prea mare este rareori o problema pentru viitorii proprietari. Dar cand pui pe hartie costurile suplimentare care vin la pachet cu o casa prea mare, te asiguram ca merita sa planuiesti acest aspect in avans. Potrivit Eurostat, în UE, una din trei persoane (32,7%) locuiau in case subocupate in 2019, detinand case mai mari decat au nevoie in realitate.
Probabil ca te intrebi care este dimensiunea si compartimentarea perfecta pentru viitoarea ta casa.
Ei bine, pentru a permite confort maxim; arhitectii BIOBUILDS recomanda sa ai in considerare, construirea unei case care sa gazduiasca cate o camera pentru fiecare membru al familiei, un dormitor matrimonial pentru parinti si un spatiu pentru activitati comune.
Apoi, gandeste cum o sa folosesti fiecare incapere. Acest lucru te va ajuta sa decizi raportul de spatiu intre incaperi. Ai in vedere unde va petrece mai mult timp familia ta si investeste mai mult spatiu in acea zona. O echipa de studiu UCLA a analizat cum este folosit interiorul unei case si unde familiile isi petrec cel mai mult timp. Desi fascinante, concluziile nu sunt foarte surprinzătoare, ci confirma faptul ca de multe ori, atunci cand construim o casa noua, nevoile familiei nu sunt atat de bine estimate.
Asa cum se poate observa, sunt foarte multe incaperi nefolosite. Cele mai multe familii nu folosesc zona de dining si isi petrec majoritatea timpului in bucatarie sau living.
Ce vrem sa spunem nu este sa renunti la confortul unei case spatioase, ci sa fii prudent cu privire la modul în care cheltuiesti banii: cu cat locuinta este mai mare, cu atat vei plati mai mult in avans, asigurarea pentru locuinta este mai mare, taxele pe proprietate sunt mai mari și, in general, vei cheltui mai mult pentru intretinere.
Stilul de viata conteaza.
Adevarul este ca atunci cand vine vorba de constructia unei case noi, alegerile pe care le faci trebuie sa fie ghidate in primul rand de stilul tau de viata si de obiceiurile pe care le ai. De exemplu, daca esti persoana care gazduieste de regula adunarile cu prietenii si familia, un plan open space, precum cel de mai jos, poate o sa iti ofere confortul de care ai nevoie pentru pentru un grup.
Daca te numeri printre cei care au inceput sa lucreze de acasa in ultimul an, putem doar sa presupunem ca o camera suplimentara pentru un birou in confortul casei tale este o idee buna. Iata un plan arhitectural care propune o compartimentare a spatiului astfel incat sa iti poti separa zona de birou de activitatile zilnice.
Vezi randari si preturi pentru aceasta casa din catalogul Biobuilds 2021.
Un alt aspect esential atunci iti planifici cum sa arate viitoarea ta casa, sunt copiii. Daca ai un adolescent sau un nou nascut, conteaza. De exemplu, daca locuiesti cu un nou nascut o varianta buna este sa ai viitoarea lui camera cat mai aproape de tine, astfel o sa iti fie mai usor.
Vezi randari si preturi pentru aceasta casa din catalogul Biobuilds 2021.
Aici poti vedea un plan care propune o camera apropiata dar care totusi pastreaza intimitatea pentru anii in care bebelusul tau devine un adolescent in toata regula si va avea nevoie de intimitate.
Proiectarea unei case pentru familia ta necesita o planificare atentă - nu este o sarcina simpla. Totusi, daca alegi planul potrivit pentru tine si familia ta, nu vei regreta decizia de a construi o casa.
Iti doresti sa construiesti pasiv?
Alfa mai multe detalii despre solutiile de constructie BIOBUILDS, pentru case: sanatoase, eficiente energetic si sustenabile.